- Written by Super User
- Published in interreg
- Read 11597 times
- font size decrease font size increase font size
«New technologies in the service of developing interregional thematic routes» -Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανάπτυξης διαπεριφερειακών θεματικών διαδρομών Featured
Στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του προγράμματος INTERREG IPA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020, εγκρίθηκε το έργου με ακρωνύμιο THEMA. Επικεφαλής-εταίρος του έργου είναι η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ενώ οι υπόλοιποι εταίροι είναι:
- η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων,
- το Περιφερειακό Κέντρο Ανάπτυξης & Συνεργασίας (RCDC),
- ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Αλβανίας, και
- η Περιφέρεια Αργυροκάστρου.
Ο στόχος του έργου ΤΗΕΜΑ είναι διττός: αφενός να ενισχύσει την πολιτιστική και φυσική κληρονομία της περιοχής μέσω νέων «έξυπνων» τεχνολογιών και θεματικού τουρισμού, προσελκύοντας νέο κοινό και προσφέροντας ποιοτικές και προηγμένες υπηρεσίες προς όλους και αφετέρου να βελτιώσει την συνολική εμπειρία του χρήστη που δρα ως τουρίστας στην διασυνοριακή περιοχή.
Η διασυνοριακή περιοχή Ιωαννίνων-Αργυροκάστρου παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη μέσω του θεματικού τουρισμού – και το έργο ΤΗΕΜΑ στοχεύει σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, το έργο προτείνει λύση μέσω των νέων «έξυπνων» τεχνολογιών και δημιουργεί καινοτομία σε τρία επίπεδα: (α) σε τεχνολογικό επίπεδο, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και έναν καινοτόμο «σαν-παιχνίδι» (gamification) μηχανισμό ανταμοιβών (β) σε επίπεδο περιεχομένου, αξιοποιώντας και εμπλουτίζοντας υπάρχουσες διαδρομές, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο σε επαγγελματίες του τουρισμού (tour agents και tour operators) (γ) σε κοινωνικό επίπεδο, προωθώντας την κοινωνικοποίηση και ενδυνάμωση των χρηστών. Οι τελικοί χρήστες της εφαρμογής είναι τουρίστες ενώ στους ωφελούμενους περιλαμβάνονται τουριστικοί πράκτορες, tour operators και γενικά επαγγελματίες του τουρισμού.
Μέσω του έργου:
- Θα προωθηθούν τρεις θεματικές διαδρομές: Ιστορία & Φύση (σε περιοχές UNESCO – όπως το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου), Πολιτισμός, και Υγεία & Ευεξία.
- Θα δημιουργηθεί εφαρμογή για «έξυπνα» τηλέφωνα
- Θα δοθεί έμφαση στην προώθηση της περιοχής και του έργου μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, την διοργάνωση ταξιδίων εξοικείωσης (familiarization trips) και τύπου (press trips), κλπ