iso15

ΤΑΠΤοΚ – ΕΚΤ στην περιοχή υλοποίησης της ΒΑΑ του Δήμου Ιωαννιτών Featured

Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ) αποτελεί ένα εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης μιας τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής και αντιμετώπισης των τοπικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας σε προσδιορισμένες χωρικές ενότητες. Η ΤΑΠΤοΚ λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις λοιπές αναπτυξιακές παρεμβάσεις των περιφερειακών ή τομεακών προγραμμάτων συμβάλλοντας μέσα από την κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού τόσο στους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη όσο και στους επιμέρους στόχους των πολιτικών που έχουν τεθεί στο ΕΣΠΑ 2014 -2020 και στα προγράμματά του.

Οι αρχές που προωθεί η ΤΑΠΤοΚ στηρίζονται στις αρχές της προσέγγισης LEADER. Για την προγραμματική περίοδο 2014 -2020 στην Ελλάδα η μέθοδος αυτή υιοθετείται από όλα τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) που καλύπτονται από το Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ).

Η ΕΥΔ Περιφέρειας Ηπείρου μετά την 1984/15-11-2017 (ΑΔΑ: 6ΕΡΑ7Λ9-ΜΩΥ) πρόσκλησή της για την υποβολή προτάσεων στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση τριών Στρατηγικών ΤΑΠΤοΚ με δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της Επενδυτικής Προτεραιότητας 9vi «Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων».

Μια εκ των τριών Στρατηγικών που αξιολογήθηκε θετικά και εγκρίθηκε με την 3544/28-12-2017 (ΑΔΑ: 68ΟΠ7Λ9-Ο0Β) απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου είναι η Στρατηγική ΤΑΠΤοΚ – ΕΚΤ στην περιοχή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών με τίτλο «Τοπικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας» με Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την «ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΕ».

Κεντρικός Στόχος της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ στην περιοχή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών είναι η ολοκληρωμένη υποστήριξη για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, τα αποτελέσματα της ανάλυσης SWOT για την προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης, το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020, την Έξυπνη Εξειδίκευση της Περιφέρειας (RIS3), την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, τις εισηγήσεις και απόψεις τοπικών φορέων και πληθυσμού, όπως αυτές προέκυψαν από τις ενέργειες διαβούλευσης, καθορίστηκαν οι στόχοι της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ-ΕΚΤ:

  1. ΣΣ1:     Ενίσχυση της απασχόλησης
  2. ΣΣ2:     Ενίσχυση επιχειρηματικής κουλτούρας
  3. ΣΣ3:     Υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Η επίτευξη των Στρατηγικών Στόχων θα επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης τριών ομάδων δράσεων:

  1. Ολοκληρωμένες δράσεις για την υποστήριξη των ανέργων
  2. “Άυλα Φυτώρια” επιχειρηματικών ιδεών
  3. Ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άρση εμποδίων για την ένταξη τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή
Last modified onTuesday, 29 May 2018 11:08